Odjel za psihologiju
Informacije

O udruzi


Udruga studenata psihologije Kasper je udruga koja okuplja studente psihologije sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Aktivni smo još od 1999., a tijekom ovih godina dali smo svoj doprinos u mnogobrojnim događanjima i projektima, a poneke i sami organizirali. Tako se ponosimo svojim Danima seksualnosti, Psihovalentinovom, Student-mentor programom, Pripremama za državnu maturu iz psihologije, Kavom sa psihologom, Programom očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih te raznim drugim volonterskim i humanitarnim akcijama. Trenutna predsjednica udruge je Jasna Duranović, studentica prve godine diplomskog studija psihologije.

Aktivnosti


1. PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU

Već dugi niz godina USP Kasper organizira besplatne pripreme za državnu maturu iz psihologije. Osim interaktivnih predavanja koja su organizirana subotama tijekom ljetnog semestra, maturantima omogućujemo i probnu maturu te druženja u kojima razgovaramo o maturi, fakultetu i tako dalje.


2. STUDENT-MENTOR PROJEKT

Cilj student-mentor programa je pomoć novim studentima u akademskoj, socijalnoj i emocionalnoj prilagodbi pri prijelazu na fakultet. Naime, članovi USP „Kasper“ su još odavno uvidjeli potrebu za pomoć novim studentima pri dolasku i prilagodbi na novo okruženje, a često i novi grad.
Kroz godine program je napredovao i nešto se mijenjao, a u svom trenutnom obliku udruga kroz projekt okuplja volontere sa starijih godina studija psihologije koji ispunjavaju neke osnovne informacije i prolaze kratku obuku o tome što se od njih očekuje.

Pri dolasku novih studenata kroz kratku prezentaciju im se predstavlja program te voditelj projekta i volonteri. Sudjelovanje u projektu je dobrovoljno za “brucoše”, a mogu birati i svog mentora ako to iz nekog razloga žele. Nakon uparivanja mentora i "brucoša" ostvaruje se kontakt i mentoriranje može početi.

Od samih student-mentora se očekuje da stupe u kontakt sa studentom prve godine, organiziraju prvi susret, kontinuirano prate prilagodbu te im daju povratne informacije o njihovom napretku, ponude odgovore na pitanja o ustrojstvu Odjela i Sveučilišta, akademskim zahtjevima pojedinih kolegija ili specifičnim zahtjevima pojedinih profesora.

Mentor je dužan proslijediti informacije o sveučilišnim uslugama za studente, studentskom životu, standardu kao i praktične informacije za prilagodbu na novi studij i/ili grad te se potiče razmjena osobnih materijala za praćenje nastave i pripreme za ispit. Važno je naglasiti da student mentor ne može biti studentov osobni instruktor, ne smije obavljati studentove zadatke te ne može donositi akademske odluke umjesto studenta.


3. KAVA S PSIHOLOGOM

Projekt Kava s psihologom organiziramo već nekoliko godina, a u sklopu njega pozivamo naše kolege iz prakse kako bismo razgovarali o studiju, stažiranju, zaposlenju i drugim srodnim temama.


4. DANI SEKSUALNOSTI

Udruga studenata psihologije „Kasper“ (USP Kasper) tradicionalno organizira znanstveno-stručni skup Dani seksualnosti koji okuplja stručnjake iz različitih područja znanosti pod krovnom temom ljudske seksualnosti. Samim time, svrha je ovog skupa približiti temu ljudske seksualnosti zainteresiranim sudionicima, kao i destigmatizacija te rušenje predrasuda vezanih za različite aspekte ljudske seksualnosti. U samoj realizaciji Dana seksualnosti sudjeluju volonteri USP Kasper sa Sveučilišta u Zadru.

Kako bi se skup realizirao na najvišoj mogućoj razini, ali i kako bi se svima uključenima u projekt pružile vrijedne uspomene, volonteri u samu organizaciju ulažu značajnu količinu vremena i truda. Kao rezultat ovakve posvećenosti, sudionici - čiji je broj svake godine sve veći - mogu slušati stručna predavanja, sudjelovati u mnogim kreativnim radionicama i kvizovima, pratiti projekcije edukativnih filmova te uživati u večernjem zabavnom programu. Isto tako, USP Kasper teži jačanju istraživačkog duha kod studenata psihologije i studenata srodnih znanosti i daje im mogućnost predstavljanja vlastitih istraživačkih i preglednih radova u Studentskoj sekciji Dana seksualnosti.

Program XII. Dana seksulanosti u Zadru, koji će se održati od 10. do 12.5.2023. u Kneževoj Palači, dostupan je na poveznici.


5. PSIHOVALENTINOVO

USP Kasper svake godine na Dan zaljubljenih (14.2.) organizira predavanja ili radionice iz područja psihologije interpersonalnih odnosa uz zabavni sadržaj.


6. PROGRAM OČUVANJA MENTALNOG ZDRAVLJE ZA DJECU I MLADE

Ovaj projekt se sastoji od održavanja radionica učenicima osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije. Radionice se bave raznim temama iz područja mentalnog zdravlja, na primjer, depresivnost, anksioznost, briga o sebi, autodestruktivnim ponašanjima, ljubavnim vezama, vršnjačkom nasilju, ovisnostima i tako dalje. Neke od škola koje redovito posjećujemo su: Srednja škola Biograd na Moru, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Prirodoslovno-grafička škola, Gimnazija Jurja Barakovića, Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Šime Kožičića Benje, Osnovna škola Šime Budinića, Osnovna škola Krune Krstića i tako dalje.