Odjel za psihologiju
Informacije

15. Tjedan mozga (14.-20.03.2016)

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u svjetskoj i europskoj kampanji Brain Awareness Week (Tjedan mozga), koji se događa  od  14-20. ožujka. 

Program 15. Tjedna mozga s krovnim naslovom Naše priče o mozgu uključivat će mnogobrojna predavanja, radionice i igrokaze za djecu predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolce, studente, štićenike staračkog doma, kao i širu javnost.

Tradicionalno, a s ciljem razumijevanja funkcija ljudskog mozga i očuvanja njegovog zdravlja, djeca  predškolske i osnovnoškolske dobi, će učiti osnovne spoznaje o mozgu i načinima očuvanja njegovih funkcija. U tu svrhu planiramo interaktivne radionice i igrokaze Kako mozak radi?, Čaroban svijet neurona, Prozor u svijet neurona, i sl.

Mobilni laboratorij Odjela za psihologiju će posjetiti srednje škole, gdje će se izvesti različiti  interesantni eksperimenti, u kojima će kao ispitanici sudjelovati srednjoškolci. Studenti psihologije će izvesti predstavu Zaljubljeni mozak. Cilj navedenog je  ukazati na važnost mozga u oblikovanju različitih obrazaca  ponašanja.

Za širu javnost upriličit će se predavanje Mit o korištenju 10% mozga te performance i izložba koja se „gleda“ dodirom i sluhom. Studenti Sveučilišta u Zadru će sudjelovati u radionici „Gledati dodirom-Oči na vrhu prstiju“. Ova radionica ima za cilj ukazati na važnost taktilnog modaliteta i taktilnih informacija.

Štićenici Doma za starije i nemoćne osobe su jako zainteresirani i motivirani za sudjelovanje u našim aktivnostima. Stoga će se za njih ove godine prirediti predavanja i radionice  o Spavanju i Zdravom mozgu tijekom cijelog životnog vijeka.

Slijedeći naputke Hrvatskog društva za neuroznanost, obradit će se i sljedeće teme: Dječiji mozak, Empatija, tolerancija i netolerancija, Suradnja lijeve i desne hemisfere mozga.

Planiraju  se minimalno dva događaja dnevno u vrijeme održavanja ove manifestacije