Odjel za psihologiju
Informacije

16. Tjedan Mozga 13.-19.03.2017.

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje  u svjetskoj  i europskoj kampanji Brain Awareness Week (Tjedan mozga), koji se događa  od  13 do 19. ožujka. 

Program naših aktivnosti s krovnim naslovom Putovanje ljudskim mozgom će uključivati  predavanja, okrugli stol. radionice i igrokaze za djecu predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolce, studente, štićenike staračkog doma, kao i širu javnost.

Pod naslovom Neuroznanost ide u vrtiće planiramo organizirati interaktivne radionice za djecu predškolske dobi, s ciljem učenja  osnovnih spoznaja o ljudskom mozgu i načina očuvanja njegovih funkcija.

Za učenike osnovnih škola organizirat ćemo Malu školu neuroznanosti. Djeca će učiti  o funkcijama različitih dijelova središnjeg živčanog sustava. Također će aktivno sudjelovati kao ispitanici  u različitim  psihologijskim eksperimentima (mjerenja vremena reagiranja, demonstracije  različitih iluzija, i sl.) te će na ovaj način imati priliku biti  (neuro)znanstvenik jedan dan.

Štićenici Doma za starije i nemoćne osobe, koje redovito posjećujemo u vrijeme održavanja ove kampanje, su  jako zainteresirani i motivirani za sudjelovanje u našim aktivnostima. Stoga će se za njih ove godine prirediti predavanja i radionice o ulozi mirisa na raspoloženje, pamćenje i općenito ponašanje. Za populaciju starijih također planiramo radionice s krovnim naslovom Aktivirajte Vaše neurone pjesmom i plesom.

Planiramo također ugostiti  jednog pozvanog predavača s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, koji bi za naše studente održao prigodno predavanje. Studenti Sveučilišta u Zadru će imati priliku „Okusiti psihologiju“ sudjelovanjem u eksperimentima (Ispitajte kako boja pića utječe na okus? i Provjerite jeste li među rijetkima koji osjete jedan okus i saznajte zašto?).

 Za širu javnost je također planirano predavanje u gradskoj knjižnici Zadar. Studenti i nastavnici Odjela za psihologiju će posjetiti. Psihijatrijsku bolnicu  Ugljan. Planiraju se i posjete srednjim školama.

Slijedeći naputke Hrvatskog društva za neuroznanost, obradit će se i sljedeće teme: Mozak i prostor i Prve tri godine života: razvoj mozga djeteta.

Planiraju se minimalno dva događaja dnevno u vrijeme održavanja ove manifestacije.